Mycket film blev det

Jag satt just och gick igenom filerna från sommarens seglingsäventyr och fick det till över 30 timmars film bara med GoPro-kameran! Det blir något att titta på när man sitter på hemmet. Tills dess kan man ju plocka ut lite godbitar som den här när vi just lämnat Cuxhaven för att påbörja den långa resan längs de Frisiska öarna. Riktigt fint väder hade vi med sol skön vind.

Kommentarer inaktiverade för Mycket film blev det

Hemma till slut

Efter utslussningen ur kanalen gick vi åter till Stickenhörn-hamnen där vi fick en väldigt bra plats. Den grå himlen sprack upp och det blev en härlig, varm eftermiddag med bad från båten i det rena vattnet (i kontrast till det i Kielkanalen). En efter en kom de bofasta ner till sina båtar och hoppade i så vi gjorde likadant!

Dagen därpå seglade vi i förlig vind över till Danmark och Marstal där vi till slut hittade en plats där vi kom in mellan stolparna. Bredvid oss låg ett brittiskt par som vi pratade med under kvällen. Deras oslagbara kommentar när vi berättade att vi varit ute i fem veckor varav 9 dagar i London: You need a vacation! 🙂

Dess värre nåddes vi den kvällen av tråkiga nyheter hemifrån så den lugna viloveckan vi hade planerat som avslutning på äventyret fick utebli. Istället blev det ytterligare några långa dagar upp mot Göteborg, och på onsdagen angjorde vi den svenska kusten och slutligen Eriksberg.

hemma1

Sammanfattningsvis var det här nog det häftigaste vi gjort i seglingsväg hittills. Det slår inte Skottland när det gäller naturupplevelser men det är nog svårt att uppleva mer än vad vi gjorde under de dryga fem veckorna vi var ute. Just nu känns det skönt att vara tillbaka i vardagen så man får vila upp sig lite men vi kan inte låta bli att fundera så smått på nästa sväng. Det blir nog något mer nordligt mål nästa gång…

hemma2

Hittade det här citatet i en artikel på nätet:

“The size of your dreams must always exceed your current capacity to achieve them. If your dreams do not scare you, they are not big enough.”
– Ellen Johnson Sirleaf

Det sammanfattar väldigt bra både det här äventyret och kommande tycker jag!

 

Kommentarer inaktiverade för Hemma till slut

Vi seglar öster ut

West Terschelling var ett vädigt trevligt och charmigt ställe att vara inblåst på. Den stora hamnen som tar 500 båtar bestod till 90% av holländare, 10% tyskar och så vi. När vi pratade med några (som vanligt) väldigt trevliga holländska seglare på ett café och sa att vi var svenska så fick vi kommentaren ”Jasså det är ni som är svenskarna!”. Och det i en hamn med 500 båtar… Sedan vi lämnade Kiel har vi inte sett några svenska eller nordiska båtar över huvud taget, förutom våra vänner. En holländare vi talade med hade en teori om att svenskar nog inte seglar så mycket…

Efter några dagar var det i alla fall dags att gå vidare öster ut för att så småningom nå Elbe och Kielkanalen. Vi hade ungefär 180 distans framför oss (2 gånger svenska västkusten) så vi var rätt sugna på att komma iväg.

Vi lämnade Terschelling i gryningen på onsdagen och tog ett första skutt på 70 distans till Borkum som är så otroligt ocharmigt att man ändå gillar det på något vis. Inseglingen blev åter igen riktigt jobbig. Den här gången hade vi frisk vind platt i rumpan och väldigt stora vågor som gjorde det påfrestande att styra. Det kan vara roligt att surfa i medvind men inte i en farled nära kusten när vågorna är korta och ger okontrollerade slängippar.

Det var väldigt skönt att komma in i hamnen och lägga till vid en av lotskajerna utanpå en finne(!).
Under natten tog vinden i och vi insåg att vi skulle bli inblåsta ännu en dag.

Vi hade fått tipset från våra grannar i Terschelling att gå till Nordeney för att det skulle vara fint men nu när vi varit inblåsta ett dygn igen och vädret skulle bli mycket bättre kommande dygnet så började vi så smått planera att ta hela klivet till Cuxhafen på en dag. Om vi startade i gryningen och gick med strömmen så borde vi hinna gå de 95 distansen och komma fram strax före mörkrets inbrott.

Vi lämnade Borkum klockan 6 och fick en fantastisk start på dagen. Inseglingen förbi Borkum som hade varit så kaosartad några dagar tidigare var nu platt och fin och vi kunde falla av öster ut och sätta segel. Under en så lång sträcka kan man inte ha medström hela tiden och det hade vi inte räknat med heller. Dess värre vände den mot oss precis när vi närmade oss mynningen till Elbe och de sista stackars distansen in mot Cuxhafen gick allt långsammare. Det var inte lika illa som i Corryvrecken för några år sedan när vi gick för full maskin framåt ändå och backade över grund. Nu gjorde vi åtminstone 1,8 knop framåt…

Efter några timmar i mörkret sladdade vi till slut in i hamnen vid 11-tiden i 45 grader mot strömmen och fick en plats direkt. Efter lite bunkring och påfyllning av ett tyskt internet-simkort (som jag använder för det här inlägget) gick vi igår eftermiddag vidare till Brunsbüttel och slussade in i Kielkanalen. För några timmar sedan vaknade vi i gästhamnen innanför slussen och är nu påväg genom Tyskland till Kiel.

Presic en vecka återstår nu av vårt lilla äventyr och den tänker vi spendera i det härligt tidvattenfria Danmark! 🙂

Kommentarer inaktiverade för Vi seglar öster ut

Tillbaka på fastlandet

Framme i Terschelling! Överseglingen tog 29 timmar från hamn till hamn med motorn igång den mesta av tiden. Den enda gången vi hade ordentligt med vind var i början och då som vanligt rakt frammifrån. Vi blev ordentligt översköljda i den hårda vinden och de korta stampiga vågorna. Jag har tappat räkningen på vilken gång i ordningen det var.

image

Mot kvällen mojnade det så sakta och vågorna lade sig också. Istället fick vi riktigt tjock dimma som varde resten av natten. Tack vare vår väl tilltagna sprayhood med Kajsas specialdesignade doghouse blir det väldigt uthärdligt att segla även i dimma och mörker. Där under har vi plotter, radar, autopilot och papperskort och kan sköta det mesta utan att bli våta.

image

Vi hade planerat rutten och passagerna över trafikzonerna för att undvika så mycket prolem som möjligt, och den här gången lyckades det riktigt bra! Vi blev inte kontaktade av varesig oljeindustrin, ryska dykare, polisen eller någon annan! Nån gång ska va den första.

Vi blir nog kvar här Terschelling i några dagar i väntan på bättre vind. Det verkar vara en riktig favoritsemesterort för holländarna och barerna och restaurangerna ligger vägg i vägg i det lilla samhället. Får bli något att titta närmare på imorgon.

Kommentarer inaktiverade för Tillbaka på fastlandet